Är vi verkligen såhär barnsliga?
10 i topp – det skäms vi för att vi äter
1. Dietmat (bantnings- eller lightprodukter) 20 %
Skräll! För tio år sedan var det fult att köpa smör i stället för lättmargarin, grädde i stället för någon blaskig halvmesyr och viktväktarmat något man koketterade med. Fettdebatten vred frågan 180 grader.
2. Snacks 19 %
Gott och onyttigt har aldrig varit något att skryta med. Inte heller i år.
3. Färdigmat 17 %
Köttbullar rullar man själv – om de inte är köpta i någon saluhall, alltså. Påstått undermålig mat, men en brittisk undersökning som jämförde tv-kockars recept med kedjornas förpackade färdigmat upptäckte att de senare ofta var nyttigare.
4. Snabbmat (hamburgare, pizza) 17 %
Svensken skäms lika mycket över en snabb hamburgare på språng som över den färdigtrillade köttbullen. Och visst, det krävs inget handlag att tala om för att få till det.
5. Mat med mycket tillsatser 17 %
Fasan över tillsatser, E-nummer, blev nästan mytisk efter Mats-Eric Nilssons bok ’’Den hemliga kocken’’ och ingen vill bli påkommen med fingrarna i Skagenröran med 13 tillsatser. Men ett äpple innehåller helt naturligt 14 E-nummer.
6. Halvfabrikat 13 %
Inte riktigt lika illa som helfabrikaten, alltså färdigmat, men nära på. Fiskpinnar och blodpudding är bara acceptabla om du har gjort dem själva från grunden – till och med skrytmässiga.
7. Mat från lågprismärken 9 %
Efter att prisfokuseringen varit total och billigt varit lika med bra i årtionden tvärvände den åsikten också för sex–sju år sedan när kvaliteten började uppmärksammas.
8. Mat som inte är ekologisk 5 %
9. Mat som inte är miljömärkt 5 %
10. Kött 4 %
Klimathot och miljödebatt ligger till grund för att vi skäms när vi inte är fullt så medvetna som vi tycker att vi borde vara eller är ovilliga att skippa köttbiten fast vi vet att kossorna pruttar oss rakt in i katastrofen.
Källa: Livsmedelsföretagen, procentsatserna anger hur stor del av de 1 025 tillfrågade som skäms över de olika matkategorierna.